« Dry January, maar niet helemaal!»

Gepubliceerd op 20-01-2020

Dry January

Januari 2020! De maand van kliekjes eten, Kerstboom afbreken, nieuwe plannen maken voor je voorjaarshuis, ‘Blue Monday’ en ‘Dry January’. Vooral dat laatste vind ik een beetje hysterisch klinken, zo overdreven. Alsof we helemaal NIETS vochtigs meer tot ons mogen nemen, terwijl het natuurlijk alleen gaat om de alcohol-inname (en het heeft ook niets te maken met het weer)!

Wel een leuk woord trouwens, hysterisch. Doet me denken aan van die gillende meiden bij een concert. Ik krijg spontaan inspiratie....een druk maar supermooi hysterisch interieur? Of toch liever een blue(-monday)-huis?

druk interieur (3).jpginterieur-01579534113.jpg

Tijd om op te zoeken waar dit woord vandaan komt. Volgens Hippocrates is hysterisch gedrag een ziekte, een typisch vrouwending (nou ja zeg!) dat alles te maken heeft met baarmoederakkefietjes. Maar je hebt volgens mij toch ook wel hysterische mannen! En wat denk je van hysterische kinderen!!! Waarom is eigenlijk niemand in de afgelopen pakweg 2450 jaar op het idee gekomen om een ander woord hiervoor te gebruiken? 

Maar ik dwaal af. Terug naar Dry January. Dat is echt niet alleen voor gillende hysterische vrouwen, maar voor iedere volwassene die zich tijdens de decembermaand volgegoten heeft met liters alcohol-houdende dranken, en daar toch een beetje spijt van heeft.

Waarom? Omdat de weegschaal later laat zien dat alcohol ook letterlijk meer gewicht in de schaal legt? Omdat we ons in december gedragen hebben als een typische dronken Teletubbie: drinky-drinky, tipsy, laaaaalaaaa, po (toilet). Omdat we in die half dronken momenten zonder schaamte mee hebben geblèrd met Kerstmuziek en de Toppers? Omdat we gênante dingen hebben gezegd tegen collega's zonder blikken of blozen? Of met fiets en al de plomp ingereden zijn? Wel grappig ?, maar die alcohol is dus niet bepaald gezond voor ons lijf (om maar niet te spreken over je imago)!

Ik ben voor een aanpassing aan 'Dry January': in de maand januari geen alcohol te drinken, maar met uitzondering van Blue Monday! We zijn tenslotte maar mensen he!  

alcohol-01579530305.jpg
drinken-01579530946.jpg